Mida del text        |       | Mapa web   
Idioma: Català | Castellano | English | Français

Senderisme

Propostes turístiques
Itinerari des del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac fins a Rellinars.
Itinerari que uneix les poblacions de Sant Llorenç Savall i Mura.
La Mola des de Castellar Itinerari circular de pujada a la Mola des de Castellar del Vallès
Vall d’Horta Diversos itineraris guiats adaptats a cicle inicial, primària i secundària: la Vall d'Horta, La vida de pagès, Del poble a la Vall d'Horta, El Pi de les quatre besses, El Puig de la Creu, i la Cova Simanya.
Marató puntuable pel Campionat de Catalunya que acull més de 1.000 participants. Mes d’octubre.
La vall de les Feixes és un dels paratges naturals i històrics més importants de Cerdanyola. Passejant per aquesta vall de la serra de Collserola es poden veure camps de conreu, erms, boscos i trobar masies i cases de pagès, una església, una ermita i fins i tot un aqüeducte.
Aquesta marató es considera una prova autèntica de muntanya. Hi participen corredors de reconegut prestigi del nostre país. És una prova puntuable per la copa d’Espanya de curses de Muntanya.
Els 3 monts Els 3 monts és un itinerari que podem considerar de baixa muntanya, poc tècnic, que transcorre a 45 minuts de Barcelona, entre els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i Montserrat.

Atractius turístics
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es troba situat a la Serralada prelitoral a cavall entre el Bages i el Vallès Occidental i entre el riu Llobregat i el riu Ripoll.
Collserola a Cavall El Parc de Collserola, pulmó de l’àrea metropolitana de Barcelona, limita al nord amb la vall del Besòs, al sud amb el pla de Barcelona i a l’oest amb la plana del Vallès.
La Mola El cim més alt per la serra de Sant Llorenç, de 1.104m. sobre el qual hi ha el monestir benedicití de Sant Llorenç del Munt.
Riu Ripoll a Barberà Els quaranta quilòmetres del riu Ripoll serpentegen bàsicament al llarg de la comarca del Vallès Occidental.
Cingles i Codines de Vacarisses Són un dels símbols de Vacarisses. Es tracta d’unes formacions geològiques que tenen un gran significat paisatgístic dins el municipi. Configuren el caràcter i un dels encants principals del nucli urbà.
La Cova del Drac - Matadepera Cova que travessa el monòlit del morral del Drac. Segons conta la llegenda, fou el cau del Drac de Sant Llorenç.
Collserola - Vall de les Feixes Típica vall de Collserola pel centre de la qual discorre el torrent de Sant Iscle, afluent de la riera de Sant Cugat. En l’època medieval havia estat plena de feixes plantades de vinya i altres conreus.
Pla d’Espais d’Interès Natural de Gallifa Gallifa és un municipi abrupte, conformat essencialment per una vall situada entre les cingleres de Sant Sadurni –extrem occidental dels cingles de Bertí- i la impressionant muntanya del Farell.
Sant Quirze del Vallès és un municipi amb una gran riquesa natural, que té el seu màxim exponent en la Serra del Galliners, un espai natural forestal que ocupa més de la meitat de la superfície municipal.
Espai lliure d’interès natural Aquesta zona forestal mediterrània situada del nord del municipi gaudeix d’un gran interès geològic, botànic i com a hàbitat per la fauna, així com d’un elevat interès ecològic per la seva funció de connector entre els espais naturals protegits del massís de Montserrat i la serra de l’Obac.
Les Fonts de Rellinars Tot i la riquesa hídrica de Rellinars, és un espectacle sorprenent, en temps de pluges, veure l’abundor d’aquestes fonts amb nombrosos raigs que brollen incansables sobre la riera de Rellinars.
Castell del Bosc Darrere el mas de les Boades, des de gairebé qualsevol punt de Rellinars, es pot observar el roquetar vermellós i arrodonit del Castell de Bosc (662 m) i al seu darrere el Muronell o El Paller de tot l’Any (816 m).
Vall de Gausac A la Vall de Gausac es troba l’antic camí que anava de Sant Cugat a Barcelona on a part de gaudir d’un paisatge inmillorable, es troben monuments romànics.
Vall d’Horta Reserva integral del parc. És un dels paratges més rellevants del municipi per les seves extraordinàries qualitats naturals i paisatgístiques.
Gallecs És un recurs encabit en l’Espai Natural de Gallecs. Zona de gran valor paisatgístic i observatori d’aus rapinyaires.
Gran cova que hi ha a la capçalera de la vall d’Horta, a mig aire dels cingles de llevant del Montcau. S’hi accedeix per la Vall d’Horta.
Monestir de Sant Llorenç del Munt De l’antic monestir sols se’n conserva el temple, el campanar i una galilea adossada a la façana sud. Fou construït amb blocs de pedra de la mateixa muntanya. L’església és un edifici d’estil llombard del segle XI, però els primers documents del monestir daten de finals del segle X.
Castell de Pera Emplaçat sobre un pujol rocós, a la capçalera de la vall d’Horta (conca del riu Ripoll) i dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, és de gran rellevància històrica i ofereix una espectacular panoràmica.
Torrota de Vacarisses Torre del segle XI d'estructura cilíndrica de tres pisos, amb la porta situada al nivell del segon pis.
Obac Vell En el primitiu territori de la mencionada finca, als segles XI i XII hi havia a Vacarisses diverses masies, en una de les quals —la de l’Obac— on observem les restes de dues sales quadrangulars i d’opus spicatum.
Aquest antic camí tingué gran consideració i ús per traslladar-se des de Barcelona i sobretot des de Terrassa a Montserrat.
Camí del Puig de la Creu Camí històric que uneix Matadepera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat del Vallès.
Pont del diable L’empremta de la civilització romana en terres vallesanes, queda latent en les restes de les vies de comunicació, principalment la via Augusta, que passava per municipis com Polinyà, i la xarxa de vies secundàries, com la que unia Barcino i Ègara.
La Roca Una de les masies més grans i majestuoses de la zona, a l’entrada de la vall d’Horta. Amb antecedents històrics anteriors al segle XIV, ha estat escenari d’actes vinculats al bandolerisme.
La Muntada Un dels masos més antics i significatius de la vall d’Horta. Era propietat d’un dels senyors del castell de Pera (s. XI-XII).
Dolmen Serra Caravella Aquest sepulcre megalític del Neolític es troba a la serra Caravella, anomenada antigament Serra-Llosa o serra de la Llosa. A la serra Caravella, antiga Serra-Llosa, hi trobem el dolmen, primer vestigi conegut d'un poblament humà a Sentmenat.
Castell de Guanta Dalt del turó del Corb es troba el castell de Guanta o dels Moros. Aquest castell, actualment en ruïnes fou, segons la llegenda refugi del comte Borrell.
Cavall Bernat Monòlit de pedra de 29 m des de la seva base, tradicional lloc d’iniciació a l’escalada. Els cavalls bernats, per la seva forma fàl•lica, estan relacionats amb antics cultes pagans de fertilitat.
Avenc de Can Pobla Està format per una sola cavitat, bastant ampla i lleugerament inclinada, d’una fondària de 45 m. Té l’entrada a un lloc anomenat el Planet.
A Sant Llorenç del Munt, la roca es torna escultura i després esdevé toponímia i llegenda, per quedar fixada al patrimoni cultural. La Castellassa és un d’aquests monòlits que presideix el nostre paisatge. Força freqüentada pels escaladors.
Torrent de Colobers al seu pas per Sabadell Afluent del riu Ripoll, que neix sota el turó de Puigverd, conformant el parc de Colobrers, creat com a frontissa entre el territori rural i l’espai urbà.
Serralada de Marina Encerclat per grans nuclis urbans, acompleix un paper fonamental com a espai verd, educatiu i de lleure dins de l'àrea metropolitana.
Font del Càntir Curiosa balma dins la qual hi degota, incessant, aquesta font, damunt d’una pica. Un altre dels seus atractius és el fet d’estar situada arran de l’itinerari de barraques de vinya de la Pedra Seca.
Darrere el mas de les Boades, des de gairebé qualsevol punt de Rellinars, es pot observar el roquetar vermellós i arrodonit del Castell de Bosc (662 m) i al seu darrere el Muronell o El Paller de tot l’Any (816 m).
Pi d'en Xandri Pi pinyer que ha esdevingut un arbre emblemàtic a Sant Cugat. Es tracta d’un arbre centenari que és al camí tradicional que uneix Sant Cugat amb Sant Medir.
Puig Madrona El puig Madrona és el cim més occidental de la serralada de Collserola. Amb una altitud de 336 metres, permet, en un dia de cel clar, contemplar un vast paisatge, amb vistes magnífiques al Vallès i al Baix Llobregat.
La font més coneguda de tot el terme municipal i una de les més visitades. Antigament es coneixia com la “font de Loreda” i les seves aigües s’embotellaven a principis del segle XX.
Espectacular pi pinyer, de quatre peus, declarat arbre monumental l’agost de 1988. L’estat de salut del pi és regular, probablement els insectes barrinadors de la fusta li han causat la malaltia que pateix.
Font i basses de Cal Llogari Durant anys i anys, la Font de Can Llogari ha estat un dels eixos del lleure dels habitants de Sant Llorenç Savall, així com d’excursionistes de les ciutats i pobles veïns.
Situada a la part baixa del rocam de la carena de Torrella per la banda del Mas Mimó. En excavacions efectuades s’hi trobaren un atuell o vas d’origen neolític i també altres fragments o restes humanes així com algunes puntes de sílex.
Riu Sec Curs d’aigua intermitent que neix al massís de Sant Llorenç del Munt i duu les aigües que drena als termes de Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès i Cerdanyola del Vallès fins al riu Ripoll, del qual és afluent.
Santuari Ecològic del Castell de Gallifa El Santuari Ecològic del Castell de Gallifa és un espai de dues hectàrees que constitueix el recinte de l’antic Castell de Gallifa del s. XIII amb una ermita del s. X, a 3 km del poble i que fa més de 15 anys que s’ha obert al públic.
Santuari de la Salut El santuari de la Salut es va construir a final del segle XIX, si bé una part es va derruir durant la Guerra Civil i posteriorment es va refer. A l’interior s’hi poen contemplar les pintures murals i vitralls. Sota el santuari i el seu entorn, hi ha restes d’una vil•la romana.
Can Pobla Conjunt interessant d’edificis a la part alta de la muntanya (844 m): masoveria, casa senyorial del comte de Sant Llorenç del Munt (estil modern català imitant un castell renaixentista), capella de Sant Esteve de la Vall (documentada el 1217).
Mas Ferreres Els elements que més destaquen d’aquesta masia, edificat el segle XI, són la capella consagrada a Sant Felip Neri i les pintures murals que encara s’hi guarden.
Les barraques de vinya s’estengueren durant el segle XVII i servien com a magatzems per guardar les eines i aixoplucs pels pagesos que es resguardaven de la pluja o de el calor o per fer-hi un mos.
Parc de Colobrers Façana verda de Castellar propera al Pla de la Bruguera. Amb una superfície de 100.000 metres quadrats, permet fer recorreguts a peu, en bicicleta, disposa de mirador, zona lúdica amb gronxadors i un espai de pic-nic.
Can Coll Can Coll és una antiga masia boscana de pati tancat que abans de 1495 s'anomenava Mas Portell i que va ser una de les més grans de Cerdanyola.
Torrent de l’Escaiola (Àrea d’esbarjo) Àrea d'Esbarjo al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Disposa de servei de bar, serveis de lloguer de taules i graelles, venda de llenya, sanitaris i recollida d'escombraries.
Aquesta font, que havia donat nom a la masia de Can Solà del Racó per la seva proximitat, està situada al camí de Can Torres, sota una volta que la protegeix.
Oberta al públic el 2004, pels qui vulguin passar una jornada al costat del riu Ripoll.
Parc de l'Hostal del Fum El parc de l’Hostal del Fum està situat entre el polígon industrial de la Riera de Caldes i la riera del mateix nom. És l’espai verd més gran del municipi, amb una extensió de 25,3 ha.
Parc Catalunya El parc Catalunya té una extensió de 45ha, des de l’Eix Macià fins al carrer de Sant Isidor de Can Rull. Constitueix el gran pulmó verd de Sabadell.
Una de les masies més antigues de Sentmenat. El nom del mas surt documentat per primera vegada l’any 1066 i pren el mon d’una antiga capella dedicada a Sant Fruitós.
El Mirador de Can Barnola està situat a la cruïlla entre el camí dels Monjos i el camí de can Barnola, a 295 metres sobre el nivell del mar, sobre la carena de la serra de Galliners.
El Mirador de la Torre de Guaita, està situat al Pujol Blanc, prop de la cruïlla entre els camins dels Monjos, de Sant Feliuet i de la Font dels Caçadors, a 317 metres sobre el nivell del mar, i és el punt més alt de la serra de Galliners.
Barraca de Joan Canyameres entre les masies de Can Vinyals i Casabaió. Està molt ben construïda i encara conserva els lliris que s'hi solien plantar per aguantar la terra del sostre.
Alzina de Can Ramoneda Alzina de grans dimensions situada al costat de la Masia de Can Ramoneda. És l’últim vestigi d’un gran alzinar que va existir al voltant de la masia i que va ser tallat a començament del segle XX.
És molt coneguda a causa de la processó que cada Divendres Sant es fa al Puig de la Creu. La gent de Sentmenat hi participa per trobar-se amb els veïns de Castellar i altres poblacions veïnes.
Aquesta font es caracteritza perquè raja l’aigua quan a les altres fonts no ho fa. No es coneix l’explicació d’aquest fenomen, però se sap que no està associat als períodes de pluja o sequera. La particularitat és que l’aigua brolla directament del terra.
Cavitat natural a terra que forma un pou del qual no es coneix la profunditat.
Situada sobre la Vall de Can Senosa ofereix grans vistes d'aquesta.
El saltant de Guanta està situat a hora i mitja del municipi a peu. Cal destacar el paisatge que envolta el saltant, la riera i les coves, on diu la llegenda que es refugià el comte Borrell quan el perseguien les tropes d'Al-Mansur.
Està situat a la serra de Collserola, al curs final de la riera de Sant Medir, a les proximitats de la masia de Can Borrell. El pantà es va construir per proporcionar aigua a la masia de Can Borrell.
Font de bou i Guanta Situada en un paratge de gran bellesa natural, aquesta font es caracteritza per la presència d'una gran pedra que presideix l'espai. La font i el seu entorn han estat restaurats per la gent del municipi.
A Sabadell, dins de l'àrea de picnic i lleure del Parc periurbà de Sant Julià i Can Deu, hi ha el Rodal Verd, amb les seves 18 barbacoes, és l'únic lloc on un mateix pot fer-se un àpat calent.
CMSC El Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) és una entitat d’origen muntanyenc però que al llarg dels seus més de 60 anys d’història ha anat redefinint el seu model de centre.
Parc de la Riera Espai de transició entre la ciutat i la serra, pots recórrer el parc seguint un camí de terra i creuar a peu la riera de Sant Cugat per passeres.
Pont del diable Malgrat estar considerat el símbol de Martorell, la meitat del pont amb l’arcada romana de l’arc de triomf, el mur de contenció de la Via Augusta i el parament esglaonat que funcionava com a port fluvial, està assentada en terme de Castellbisbal.
L'ermita de Sant Pere d'Ullastre, que data del segle XI, està situada en l'actual masia de can Santpere, a la riba esquerra del torrent de Colobrers, entre el torrent i la capçalera del riu Tort.
Parc dels Pinetons El parc dels Pinetons és a l’extrem nord de Ripollet, al límit amb Barberà del Vallès. La seva extensió de 27 ha (s’ha intervingut en 11) i la seva situació li confereixen rang de parc metropolità, jugant un paper estructurador del territori.

Consorci de Turisme del Vallès Occidental
Carretera N-150, Km 15 | 08227 - Terrassa | Tel. 93 727 35 34